Ürün Belgelendirme Danışmanlığı > Helal Üretim Danışmanlığı

Helal Üretim Danışmanlığı
Ürün Belgelendirme Danışmanlığı

Helal Üretim Danışmanlığı

Giderek globalleşen dünyada artık farklı kültürden, dinden ve ırktan birçok insan bir arada yaşamaya başlamıştır. Özellikle son yüzyıla baktığımız zaman İslamiyet dinine mensup insanların da farklı coğrafyalarda yaşamaya başladığını görebiliriz. Artan dünya nüfusu ve tüketim talebi ile beraber insanların bulunduğu yerde dinin gerekliliklerini yerine getirmesi oldukça güç hale gelmiştir. Helal – haram kavramlarının İslamiyet’te çok önemli olması sebebiyle, Müslümanlar, yiyip içtikleri veya kullandıkları ürünlerin helal olmasını daha fazla sorgular olmuştur. Arapça manası yasal, meşru, kabul edilebilir şeklinde olan helal ifadesi, Müslümanlar için özellikle gıda ürünleri için büyük öneme sahiptir. Bu bağlamda, Müslümanlar zamanla, helalliği tarafsız bir otorite tarafından onaylanmış ürünleri talep etmeye başlamıştır. Bu ihtiyaca binaen dünyanın birçok yerinde helal gıda kavramı ortaya çıkmış ve gıda ürünleri üreten, satan, taşıyan veya bu tür süreçler içerisinden yer alan birçok firmalar için helal gıda sertifikası adeta bir zorunluluk haline gelmiştir.

Helal Gıda Sertifikası Nedir?

Helal gıda denildiği zaman akla ilk olarak et ve et ürünleri gelmektedir. Zira, Müslümanlar için bazı hayvanların eti helal değildir. Fakat Helal Gıda Sertifikası ‘nın kapsamında sadece et ürünlerinin cinsini tespit etme işlemi yoktur. Bu sertifika, her türlü gıda, kozmetik, temizlik ve kimyasal ürünleri ile ilgili çalışma yürüten firmaların birçok sürecini kapsamaktadır. Sertifika, bu tür ürünler ile ilgili üretim, depolama, nakliye, lojistik, servis, hijyen koşulları, satış ve satış sonrası hizmet adımlarının her birinde veya birkaçında faaliyet gösteren tüm firmaları içine almaktadır. Bu süreçlerin her birinde istenen analizleri yaptıran, temizlik kriterlerini yerine getiren, doğru malzeme ve araçları kullanan ve bunlar dışında diğer idari gereklilikleri sağlayan kuruluşlar Helal Gıda Sertifikası için başvuruda bulunabilirler.

Helal Gıda Sertifikası Alması Gereken Kurumlar

Bu sertifikanın hitap ettiği çok çeşitli özel ya da kamu sektörü kuruluşları bulunmaktadır. Bu kuruluşlardan en önemli olanları şöyle sırayalabiliriz:
1.    Gıda üretimi yapan şirketler; restoran ve kafeler; ayrıca catering hizmeti veren firmalar.
2.    Her türlü gıda ürünü için depolama, taşıma, dağıtım, ısıtma / soğutma gibi hizmetleri sağlayan firmalar.
3.    Gıda ile temas eden her türlü çatal, kaşık, bıçak, saklama kapları ve buna benzer ürünlerin üretimini sağlayan kuruluşlar.
4.    Et ve et ürünleri ile ilgili her türlü hizmeti veren firmalar helal gıda prosedürlerinin doğrudan ve birinci derecede muhatabıdır.
5.    Dondurma üretimi yapan firmalar ve mezbahaneler; ayrıca hazır gıda ürünlerini üreten şirketler.

Helal Gıda Belgesi / Sertifikası Almak İçin Gerekenler

Bir şirket helal gıda belgesi almak istediği takdirde verdiği hizmetler ile ilgili şu konularda gereken isterleri karşılamalıdır:
1.    Gıda ürünlerinin hiçbirinde domuz, domuz yağı ya da domuz katkılı hiçbir bileşenin bulunmaması.
2.    Gıda içerisinde kandan veya kan türevi bileşenleri içinde barındıran hiçbir ürüne yer verilmemesi.
3.    Gıdaların yer aldığı bütün ortamlarda ve proseslerde hijyen kurallarına azami derece özen gösterilmesi.
4.    Gerekli yasal izinlerin alınmış olması ve hizmet verilen süreçlerde yetkinliği bulunan en az bir gıda mühendisinin istihdam edilmesi.
5.    Domuz eti / yağı, domuz katkılı ürünler veya kan gibi maddelerin yanında, zararlığı olduğu tüm dünyaca ispatlanmış hiçbir ürünün (GDO’lu gibi) kullanılmaması.
6.    Gıda ürünleri ve üretim süreçleri ile ilgili gereken analizlerin, laboratuvar çalışmalarının veya testlerin yapılmış olması ve periyodik olarak kontrol edilmesi.

Helal Gıda Sertifikası Veren Kuruluşlar

Firmaların bu konuda belgelendirme hizmeti sunan ve gerekli akreditasyonu bulunan kuruluşlardan hizmet alması gerekmektedir. Aksi takdirde, belgenin bir geçerliliği olmadığı gibi, gerçek gün yüzüne çıktığında insanları kandırmış olmak gibi hiç etik olmayan bir eyleme sebebiyet verilebilir. Fakat ne yazık ki günümüzde, bu konuda yetkin olmayan birçok kurumun firmalara helal gıda ile ilgili belgelendirme ve danışmanlık hizmeti sundukları görülmektedir. Kısa ve uzun vadede büyük bir yanlışın içerisinde yer almamak için firmaların iletişime geçtiği kuruluşlar hakkında detaylı bilgi sahibi olması büyük önem arz etmektedir.

Helal Gıda Sertifikası‘na Sahip Olmanın Avantajları

Bu sertifika, bulunduğu firmanın insanlar – özellikle de Müslümanlar için – çok önemli olan helal kriterini sağladığı göstermektedir. Belge sahibi firmalar, aynı zamanda, ürünlerinin bütün süreçlerinde gerekli hijyen standartlarına sahip olduğunu müşterilerine ve diğer paydaşlarına ispat edebilmektedir. Günümüzde hemen her sektör için çok önemli etkinlikler olan fuarları organize eden şirketlerden bazıları, katılımcı firmalardan bu sertifikaya sahip olmasını istemektedir. Bu bakımdan, belge sahibi firmalar fuarlara katılmakta bir sorun yaşamamakta ve hem ulusal hem de uluslararası düzeyde tanınma şansına sahip olabilmektedir. Belge sahibi olmanın firmalar açısından bir diğer önemli avantajı ise bu sertifikanın ISO 9001, ISO 140001 gibi önemli kalite standartlarına entegrasyonu daha kolay hale getirmesidir. Bunun yanında firmalar, dünyadaki birçok önemli gelişmeye, teknolojik çalışmalara ve yeni düzenlemelere hızlı bir şekilde adapte olabilmektedir.

Her zaman yeni yetenekler ararız. Özgeçmişinizi bize e-postayla gönderin.

Bizimle iletişime geçin